Färger på badrumsmattor

Vanliga färger på badrumsmattor och annat du bör tänka på när du köper badrumsmattor

Att ha en badrumsmatta i badrummet har flera fördelar; för det första är de ofta snygga, och skapar ett blickfång i badrummet och gör det lite mer intressant. Sedan fyller de även en praktisk funktion också, nämligen att värma badrumsgolvet, som ofta ju är ganska kallt. En bra badrumsmatta dämpar dessutom ljud och tar bort eko i badrummet, något som är ganska vanligt i badrum annars. Att inreda badrummet ger även genast en mycket mer ombonad känsla i allmänhet.

>> Köp en badrumsmatta här – öppet köp i 30 dagar.

Idag finns det även badrumsmattor i alla möjliga material, inklusive olika mycket lättskötta material som t.ex. går att tvätta i maskin. Detta gör att de flesta kan hitta mattor som matchar deras eget badrum perfekt, oavsett hur det ser ut, eftersom det finns badrumsmattor i alla färger.

De vanligaste färgerna är dock:
Vita badrumsmattor
Beiga badrumsmattor
Ljusgråa badrumsmattor
Rosa badsrumsmattor (samt andra pastellfärger)
Gröna badrumsmattor
Blåa badrumsmattor

Men vad ska man egentligen tänka på när man ska köpa en badrumsmatta? Här kommer några bra tips att ha i åtanke:
– Olika mattor har olika funktioner. Det finns lite mindre, rektangulära mattor, som är speciellt avsedda för att ha precis utanför duschen, för att fånga upp droppande vatten efter en dusch. Dessutom finns det U-formade små mattor, som är avsedda att läggas runt toalettstolen fot, samt större mattor som är tänkta att täcka väldigt stora delar av badrummet. Fundera därför över vad du vill att mattan ska åstadkomma innan du ger dig iväg och shoppar, så att du väljer en matta med rätt användningsområde, som verkligen kan fylla dina behov.

– Undvik att köpa mattor som har gummiproppar eller gummiband på baksidan. Dessa är visserligen praktiska, men de kan även missfärga golvet i badrummet om du har otur. Undvik även mattor med hårda bitar på baksidan, som kan skrapa eller repa golvet. Välj istället mattor utan fasta delar eller gummidelar på baksidan. Säkerställ även att färgen som mattan färgats med är vattenfast och inte kan börja läcka eller missfärga något.

– En bra matta absorberar och drar till sig fukt, så att fukten i luften eller golvet inte blir kvar där. Olika material har dock olika uppsugningsförmåga, så läs alltid på om materialet du funderar på att välja innan köp.

– Välj alltid en matta vars design och färgsättning antingen kontrasterar till den övriga inredningen i badrummet, eller smälter samman med dem. Båda alternativen är bra, så bestäm dig för vilket av alternativen du egentligen föredrar: Ett blickfång som sticker ut, eller en mer harmonisk helhet?

– Om du vet att du behöver flera mattor till badrummet, är det ofta smidigast och snabbast att köpa ett färdigt set, med flera mattor.

– Kvaliteten på badrumsmattor varierar väldigt mycket. Om du vill att den matta du köper ska hålla väldigt länge, bör du därför kontrollera kvaliteten mycket noga. De flesta badrumsmattor har nämligen en väldigt begränsad livstid.

Var kan man köpa en snygg badrumsmatta?
Dessa mattor finns i de flesta inredningsbutiker och på de flesta inredningsvaruhus ute i landet, men även på en del vanliga varuhus, och framför allt i olika nätbutiker, som ofta har de mest intressanta och roliga sortimenten. Är du ute efter något väldigt ovanligt, unikt eller exklusivt, är det därför på nätet du ska leta.